Rozdiel medzi enzymatickým a mikrobiologickým čistením

 

Rozdiel medzi enzymatickým a mikrobiologickým čistením

Často sa nás pýtajú na rozdiel medzi dvoma druhmi čistenia – probiotikami alebo enzýmami. Je lepšie zvoliť mikrobiologické čistiace prostriedky, ktoré využívajú probiotické „dobré“ baktérie, alebo enzymatické čistiace prostriedky, ktoré využívajú rôzne enzýmy?

Dobrou správou je, že oba čističe sú zvyčajne netoxické a bezpečnejšie pre ľudí, domáce zvieratá a životné prostredie ako chemikálie.

Výber ekopozitívnych čistiacich prostriedkov s pridanými probiotikami však ponúka kľúčové výhody oproti čistiacim prostriedkom s pridanými iba enzýmami.

Je to preto, že užitočné probiotiká sú živé baktérie, ktoré sú schopné produkovať vlastné enzýmy.

 

Probiotiká alebo enzýmy pri čistení?

Rozdiel je v tom, že enzýmy pripravujú pôdu a uľahčujú čistenie. Probiotické baktérie zvyšujú účinnosť čistenia.




Čo je to enzým?

Enzým je proteín, ktorý je schopný katalyzovať reakciu.

To znamená, že enzým urýchľuje reakciu. Enzým sa počas reakcie nemení.

Počiatočné molekuly sú substráty enzýmu a molekuly vytvorené z týchto substrátov sú produktmi reakcie. Enzým je špecifický pre reakciu, to znamená, že enzým nemôže vykonávať niekoľko rôznych reakcií; je to vždy tá istá reakcia, ktorá je katalyzovaná.

Enzýmy pripravujú pôdu na čistenie.

Výhodou enzýmu je, že zostáva aktívny a nie je reakciou degradovaný.

Nevýhodou enzýmu je, že jeho špecifickosť je jediná reakcia.

Enzýmy v čistení

Pri čistení fungujú enzýmy ako nožnice a strihajú molekuly na menšie, dostupnejšie molekuly. Oni pripravujú pôdu a uľahčujú účinnosť čistenia :

  • Urýchlujú reakciu
  • Sú špecifické pre jednu reakciu
  • Rozbíjajú molekuly, aby pripravili pôdu a uľahčili čistenie

Čo sú to baktérie?

Baktérie sú živé organizmy, ktoré sú schopné produkovať svoje vlastné enzýmy. V skutočnosti DNA baktérií obsahuje „nákresy“ na produkciu niekoľkých tisícok rôznych enzýmov.

Probiotické baktérie sú prospešné (dobré) baktérie, ktoré, ak sa aplikujú v dostatočnom množstve, poskytujú hostiteľovi jeden alebo viacero špecifických zdravotných výhod (odkaz: Svetová zdravotnícka organizácia).

Probiotické baktérie majú pri pridávaní do čistiacich prostriedkov oproti enzýmom dve kľúčové výhody:

 

  1. Prvou výhodou baktérií je ich schopnosť ponúknuť oveľa viac enzýmov ako produkt, ktorý obsahuje jeden alebo viacero enzýmov. Baktérie preto môžu degradovať oveľa väčšiu škálu substrátov.

Baktérie budú tiež produkovať tieto enzýmy podľa potreby. Prispôsobia sa podkladu. Navyše, vďaka veľkému počtu enzýmov môžu baktérie účinnejšie degradovať substráty. Namiesto toho, aby sa molekula rozrezala na polovicu, baktérie môžu úplne degradovať a eliminovať odpad z primárneho poškodenia.

  1. Druhou výhodou baktérií je schopnosť množiť sa a tak kolonizovať priestor, pokiaľ podmienky zostávajú atraktívne (prítomnosť organickej hmoty na degradáciu). Svoj počet rozvíjajú a prispôsobujú podmienkam.

Baktérie pri čistení

Baktérie sú živé organizmy, ktoré produkujú svoje vlastné enzýmy. Oni:

  • Produkujú tisíce rôznych enzýmov.
  • Ponúkajú oveľa väčší počet enzýmov.
  • Prispôsobujú a produkú enzýmy podľa potreby.
  • Celková degradácia molekúl
  • Rozmnožovanie a kolonizácia priestoru.



Stručne povedané, enzýmy uľahčujú čistenie, zatiaľ čo baktérie predlžujú účinnosť čistenia.